کانون جهانگردی و اتومبیلرانی جمهوری اسلامی ایران، از قدیمی ترین و با سابقه ترین شرکت ها و مؤسسات گردشگری، تجاری ایران است و درطول یکسال گذشته فعالیت های شاخصی را در زمینه راه اندازی سامانه صدور اسناد ترانزیت، ایجاد و راه اندازی پایگاه داده ها و استارتاپ های حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، ساماندهی و عقد قرارداد باهزار و ۴۰۰ دستگاه خودرو امدادی و برگزاری رالی های بین المللی انجام داده است. «محمد حسين صوفی»، مدیرعامل کانون جهانگردی و اتومبیلرانی ایران از اقدامات شاخص این حوزه به «ایران» می گوید.
صوفی با اشاره به سابقه تأسیس کانون جهانگردی و اتومبیلرانی بنابر یک تصمیم جهانی می گوید: کانون جهانگردی ۸۰ سال پیش در ایران شکل می گیرد و در حوزه های مختلف جهانگردی و گردشگری فعالیت می کند و اساس تشکیل آن فراهم کردن تسهیلاتی برای گردشگران و جهانگردان است که بتوانند یک سفر سالم، مطمئن و ایمنی را داشته باشند.
او با اشاره به صدور اسناد بین المللی به عنوان یکی از فعالیت های کانون جهانگردی و اتومبیلرانی درباره لزوم صدور اسناد ادامه می دهد: برای اینکه یک وسیله نقلیه بتواند از کشور خارج یا وارد کشور بشود نیازمند سه سند و مدرک است. یکی از آن ها گواهینامه بین المللی است که براساس پروتکل های جهانی و بر اساس تصمیمات تشكيلات بین المللی FIA,unwto مسئولیت صدور هرگونه گواهینامه رانندگی بین المللی در ایران برعهده کانون جهانگردی و اتومبیلرانی است و در دنیا با کلوپ های جهانگردی.
او می گوید: یکی دیگر از اسناد مدارک مورد نیاز برای ورود یا خروج به کشور پلاک بین المللی است که ما براساس پروتکل های جهانی، مسئولیت، تولید و توزیع پلاک های بین المللی برای علاقه مندان و همچنین کارنه (سند بین المللی و سند گمرکی خودرو) را برعهده داریم. بنابراین اگر خودرویی بخواهد به کشور وارد یا خارج شود، این اسناد و مدارک را نیازمند است.
صوفی با اشاره به فعالیت های مناسب در یکسال اخیر و در دولت سیزدهم برای ایجاد رضایتمندی بین متقاضیان و همچنین ایجاد تسهیلات بیان می کند: برای سهولت دسترسی مردم اقدام به افزایش دفتر در کل کشور کردیم. همچنین برای استفاده بهتر و بیشتر از فضای مجازی به تعبیری «ای تی بی اس» کردن فعالیت های نوبت دهی برخط، مجازی و آنلاین را راه اندازی کردیم، صدور گواهینامه و کارنه به صورت غیرحضوری انجام شد.
او ادامه می دهد: کرونا با تمام مشکلاتی که داشت این فضا را فراهم کرد که بتوانیم از ظرفیت فضای مجازی استفاده کنیم، بنابراین ما توانستیم امکان صدور غیرحضوری اسناد را هم فراهم کنیم که سبب افزایش سرعت صدور شد.
درحال حاضر افرادی که به دفاتر برای گرفتن پلاک یا گواهینامه مراجعه می کنند حداکثر ۱۵دقیقه زمان می برد تا اسنادشان صادر شود. او از ایجاد دفتر کانون جهانگردی در گمرک خبر می دهد: برای ارائه تسهیلات به متقاضیان نیازمند ایجاد فضا های مشترک بودیم، یکی از مراکزی که فعالیت مشترک با کانون دارد، گمرک است. چون متقاضیان بعد از انجام کارهای خود در کانون نیازمند مراجعه به گمرک هستند، بنابراین، لازم بود یک همکاری بین کانون جهانگردی و گمرک انجام بشود. دفتری را در گمرک تهران ایجاد کرده ایم که به صورت آزمایشی به فعالیت می پردازد و هفته آینده این دفتر بازگشایی خواهد شد تا نیاز نباشد کسانی که با ما و گمرک کار دارند سر درگم بشوند، مجموع تمامی این فعالیت ها تسهیلات قابل توجهی برای متقاضیان پلاک، گواهینامه و کارنه فراهم کرد.
خروج خودرو های شخصی در ایام اربعین
صوفی به اجرای طرح آزمایشی مجوز 5 خروج خودرو در زمان های پر ازدحام اشاره و می گوید: هر خودرویی با سه مدرک کانون (کارنه، گواهینامه، پلاک) می تواند از کشور خارج شود. ما در ایام اربعین از تمامی مرزهای زمینی کشور که مجاز به ورود و خروج خودرو بود به خودرو هایی مجوز دادیم که عبور کنند تا نقاط قوت و ضعف را برای ایام شلوغ و پر سفر را بسنجیم که خوشبختانه این طرح با موفقیت انجام شد.
معرفی ایران به انواع زبان ها
مدیرعامل کانون جهانگردی و اتومبیلرانی ادامه می دهد: یکی از اهداف و مأموریت های کانون جهانگردی این است که بتواند با همه اقدامات از جمله حضور در نمایشگاه ها و اجلاس، تشکل ها و همایش های جهانی، ایران زیبا و باشکوه را به انواع زبان های هنری معرفی و تبلیغ کند.
او می گوید: معرفی ایران به انواع زبان های هنری می تواند با ایران هراسی که در برخی از تشکل ها و رسانه های جهانی ایجاد شده است مقابله کند.
صوفی به روزرسانی و تأمین محتوای پرتال جامع گردشگری ایران (visit iran) را از وظایف کانون معرفی می کند و ادامه می دهد: این سایت به صورت فیلم، عکس و اسلاید از مجموعه جاذبه های گردشگری ایران تولید و به روزرسانی و بارگذاری می شود و ایرانیان و جهانیان می توانند از این ظرفیت ها استفاده و نوع سفر و موضوع خود را انتخاب کنند.
او در ادامه از سامانه 0۹۶۲۹ به عنوان وسیله ای برای کسب اطلاعات گردشگری یاد می کند و می گوید: مردم اگر انتقادات و پیشنهادهایی ازتشکل های گردشگری دارند از طریق این سامانه به ما منتقل می شود و ما به نهادهای مربوطه منعکس می کنیم.
حضور مؤثرتر در نمایشگاه های خارجی
صوفی شرکت در نمایشگاه ها و استفاده هوشمندانه از فضای مجازی را از وظایف کانون می داند و اذعان می کند: مسئولیت برگزاری نمایشگاه های ایران در خارج از کشور برعهده ماست و ما بر اساس شئون کشور و درخواست فعالان و بخش خصوصی تصمیم می گیریم که درکدام نمایشگاه ها حضور فعال داشته باشیم، پس از آن تسهیلات لازم فراهم خواهد شد.
او اضافه می کند: در حال حاضر ایران در چند نمایشگاه گردشگری حضور خواهد يافت از جمله نمایشگاه ایتالیا در مهرماه و نمایشگاه فیتوراسپانیا که قدیمی ترین نمایشگاه گردشگری جهان است و در آذرماه در مادرید برگزار می شود. متقاضیان در حال انجام فعالیت های خود هستندکه حضور موثر و بهتری را در نمایشگاه اسپانیا داشته باشيم.
کاهش متوسط زمان امدادرسانی
مدیرعامل کانون جهانگردی و اتومبیلرانی می گوید. یکی از موارد ایجاد تسهیلات سفر برای گردشگران راه اندازی امداد خودرو بود و اساس کار بر این بوده است که به گردشگر ایرانی و خارجی که در جاده ها تردد می کند در صورت نقص خودرو کمک شود.
او بیان می کند در حال حاضر امداد خودرو کانون جهانگردی و اتومبیلرانی با تعداد هزار و 4۰۰ خودروی دراختیار یکی از بهترین هاست.
همچنین امداد خودرو کانون توانسته است امسال، متوسط زمان امدادرسانی را سه دقيقه نسبت به سال ۱۴۰۰ کاهش دهد. او همچنین از اضافه شدن موتور امداد به ناوگان امدادی کانون خبر داد.
حضور پررنگ تر امداد خودرو در مناسبت ها
صوفی بیان می کند: براساس درخواست ستاد اربعین و در هماهنگی با پلیس، در معابری که به مرزهای خروجی مابه اربعين منتهی می شد امداد خودرو مستقر شده بود و به صورت رایگان خدمات مورد نیاز را در اختیار زائران قرار می دادند و این روز ها هم به مناسبت شهادت امام رضا (ع) امداد خودرو به بسیاری از مردم که از شهرهای مختلف به سمت مشهد مقدس در حرکت اند، به صورت رایگان امدادرسانی می کند.
برگزاری رالی خلیج فارس تا دریای خزر
صوفی یکی از اقدامات خوب که موجب ایجاد نشاط اجتماعی، همگرایی و آموزش صحيح رانندگی و قوانین و مقررات می شود را برگزاری رالی میداند و می گوید: در چند ماه اخیر و در دولت سیزدهم تعداد بسیار زیادی رالی بويژه رالی های موضوعی را از جمله رالی خانوادگی، رالی هنرمندان و رالی بین تهران و شهرهای مختلف برگزار کردیم.
او از برگزاری رالی خلیج فارس تا دریای خزر در اردیبهشت 1402 با حضور کشورهای مختلف خبرو توضیح می دهد: پیش بینی می کنیم بیش از ۵ کشور در این رالی شرکت کنند. می توان گفت که این رالی نخستین رالی با این مشخصات و موضوع است که برگزار می شود. او همچنین از برگزاری رالی هند و ایران که از چابهار شروع می شود خبر می دهد.
صوفی با اشاره به تفاهمنامه با چند کشور از جمله عراق و فرانسه بر برگزاری رالی مشترک تأکید می کند و می گوید: تعداد رالی هایی که درحال برگزاری است بسیار زیاد است و خوشبختانه اقبال و استقبال علاقه مندان بویژه خانواده ها از این رالی ها زیاد شده است.
* شادی کابیانی
* خبرنگار